Hauskaa yhdessä tekemistä vuodesta 2016 lähtien!

Asuinalueiden yhteisöllisyys on meistä itsestä kiinni!

Lyhyt historia.

Vuonna 2016 Timo Perälä käynnistää ensimmäisen Lähirähinä -alueen jalkapalloseura Herculesin alla. Ennen Koronaa Lähirähinä ehti toimia 11 eri asuinalueella Oulun seudulla. Vuonna 2024 Lähirähinä siirtyi Winter Cycling Federation ry:n (WCF) alle. Lähirähinä 2.0 kehittäminen aloitetaan alkuvuodesta 2025.

Miksi Lähirähinä?

Muutos lähtee aikuisista ja vastuun ottamisesta itsestään, perheestään ja yhteisöstään. Yhteiskunta ei ratkaise liikkumattomuuden tai syrjäytymisen ongelmia. Me itse teemme sen. Hankkeet, projektit ja rahoitukset tulevat ja menevät. Pysyvä muutos lähtee asukkaista. Lähirähinä on kansalaislähtöistä lähiliikuntaa.

Aloittaminen.

Lähirähinä 1.0 alueista suurin osa loppui Koronan myötä, koska alueita käynnistettiin liian kapeilla hartijoilla. Me tulemme apuun Lähirähinä -toiminnan käynnistämisessä, kun asuinalueelta löytyy vähintään 10 aktiivista aikuista / perhettä / nuorta sekä alueen eri toimijoilta tahtoa ja tukea Lähirähinä -toiminnan aloittamiselle.

Toiminta.

Lähirähinässä on sellaista toimintaa, mitä aktiivit asukkaat itse haluavat järjestää. Sovitaan paikka ja aika, keskitään yhdessä mitä tehdään. Puistossa, parkkiksella, lähikentällä, koulun salissa. Kepparointia, frisbeegolffia ja grillausta, höntsäkorisvuoro senioreille. Mitä vaan. Kaikki osaavat jotain. Perustoiminta on ilmaista ja ei vaadi ilmoittautumisia. Tulet vain paikalle. Tapahtumissa jokainen vastaa itse omasta vakuutusturvastaan.

Mahdollistajat.

Lähirähinän aloituksen yhteydessä varmistetaan, että toiminnalle saadaan alueen eri toimijoilta (koulut, asukasyhdistykset, päiväkodit, nuorisotoimi, jne.) riittävä tuki. Tiloja, välineitä, tiedottamista, mukaan ohjaamista, rahallista tukea aloitukseen, välinehankintoihin ja lajikokeiluihin. Toiminnan aloittamisen yhteydessä määritellään myös yhteiset säännöt, miten alueella toimitaan. Ihan jokainen voi myös tukea toimintaa lahjoituksilla.

Lajikokeilut ja muut ohjatut tapahtumat.

Lähirähinän asukaslähtöisten tapahtumien lisäksi Lähirähinässä voidaan järjestää lajikokeiluja ammattiohjaajien toimesta. Lähirähinäalueelle kerättyjä lajoitusvaroja käytetään lajikokeilujen ohjaajapalkkioiden kattamiseen. Alueaktiivit päättävät mitä lajikokeiluja / tapahtumia järjestetään milloinkin, jos Lähirähinäalueella on käytettävissä riittävästi “pelimerkkejä”. Lähirähinä välittää tietoa alueaktiiveille ammattiohjaajista. Lahjoitusvaroja hallinnoi WCF ry.