Lisätyn todellisuuden liikuntapäivä kaupunkilaisille

Pandemian tuoman epävarmuuden myötä jalkapalloseura Hercules ja oululainen digitoimisto MeKiwi Oy löivät propellipäänsä yhteen lähestyvän Lähirähinäpäivän tiimoilta. Törmäyksen myötä päätettiin tuoda uusi ulottuvuus lauantaina 12.9.2020 pidettävään Lähirähinäpäivän kaupunkisuunnistukseen lisätyn todellisuuden (AR = augmented reality) myötä.

Toista kertaa pidettävän kaupunkisuunnistuksen välineeksi paperin ja kynän rinnalle Lähirähinäpäivän AR -versioon tulee älypuhelin. Eri puolille kaupunkiseutua sijaitsevilla rastipaikoilla rastitehtävät hyppäävät ruudulle, kun tähtää rastilla olevaa LÄHIRÄHINÄPÄIVÄ -julistetta puhelimen kameralla. Taustalla pyörii MeKiwi Oy:n softa, johon Lähirähinän tiimi pääsi tutustumaan JS Herculesin yritysverkosto ”Herkuston” 1. tapaamisessa syntyneiden yhteistyöajatusten myötä.

AR -kaupunkisuunnistuksen myötä Lähirähinäpäivä voidaan viedä turvallisemmin läpi ilman kokoontumisia ja kohtaamisia sisätiloissa – oli Korona-rajoitustilanne mikä tahansa. Ennen tapahtumaa julkaistaville tehtävärastipaikoille laitetaan löydettäväksi julisteita, joiden kautta tehtävät ja koodit voidaan välittää osallistujille ilman ihmiskontaktia.

Kyseessä on laatujaan Suomen ensimmäinen paikkaan sidottu (location based) lisätyn todellisuuden kaupunkisuunnistus. Lähirähinäpäivän myötä toimintamallista ja softasta kerätään kokemuksia, joiden perusteella teknologiaa sekä toimintamallia kehitetään eteenpäin kaupalliseksi sovellukseksi.

Lähirähinäpäivän rastit ja rastilomake toimintaohjeineen julkaistaan Lähirähinäpäivä 2020 -sivuilla. Rasteja tulee olemaan kaikkinensa noin 30 eri puolella Oulun seutua. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Kaupunkisuunnistuksen voi aloittaa mistä vain klo 10:00 alkaen. Tehtävälaput tulee palauttaa klo 17:30 mennessä Raatin stadionille. Vähintään kuusi rastimerkintää keräämällä ja lapun Raattiin palauttamalla on mukana tuotepalkintojen arvonnassa. Laita siis sivu seurantaan ja seuraa #lrp2020 -viestejä.

Lähirähinä on oululaisen jalkapalloseura Herculesin alla käynnistynyt lähiliikuntahanke, joka tähtää ihmisten fyysisen ja sosiaalisen aktiivisuuden lisäämiseen omilla asuinalueillaan rakennettua lähi- ja luonnonympäristöä hyödyntäen. Lähirähinäpäivä on kerran vuodessa pidettävä koko perheen hauska kaupunkisuunnistus, joka järjestetään nyt toisen kerran. www.lahirahina.fi, www.lahirahina.fi/lrp2020  

MeKiwi Oy on oululainen monipuolinen digitoimisto, joka tuottaa mm. ohjelmistokehitystä, uusia sovelluksia, AR/VR -ratkaisuja ja graafista suunnittelua monien eri toimialojen tarpeisiin. Yhteistä monelle MeKiwin kehittämälle palvelulle ja ratkaisulle on pelillistäminen ja sitä kautta käyttäjän osallistaminen palvelun käyttöön esim. immersiivisen VR -kokemuksen tai AR-ratkaisun kautta. MeKiwi Oy on Herculesin yritysverkoston “Herkuston” ensimmäisiä jäseniä. www.mekiwi.org